[for Romanian teachers] Adoptarea tehnologiei in scolile din Romania: succes sau insucces?


Sintem cu totii de acord ca tehnologia este parte din viata nostra de zi cu zi. Cu toate ca sintem convinsi ca nu mai putem sa traim fara smartphone, laptop, IPad, si alte inovatii tehnologice, parerile sint impartite in privinta folosirii tehnologiei in scolile din Romania.

La ora actuala, multe scoli sint dotate cu tot felul de produse tehnologice sofisticate ca proiectoare cu plasma, computere, laptops, IPads sau tablete. Chiar si cu existenta acestor ajutoare educationale inca mai exista copii care demonstreaza ca nu pot atrage si retine cu usurinta in memoria lor informatia oferita de computer la acelas nivel cu cea oferita de carti. Se argumenteaza ca uzarea excesiva a computerelor in locul cartii este explicatia pentru care unii copii nu mai invata la nivelul asteptat. Se pune intrebarea daca tehnologia este necesara pentru toate scolile din Romania cind exista copii care sint educati cu ajutorul tehnologiei care inca gasesc dificil de a invata si obtine scorurile asteptate la examene. De asemenea trebuie sa se ia in consideratie disponibilitatea si costul instalarii produselor si programelor tehnologice in scoli.

In multe scoli din Romania, mai ales in zone mai putin dezvoltate, profesorii inca mai folosesc tabla si creta in predare. Cu toate ca au fost obligati sa invete despre cele mai noi metode de predare la ora actuala in lume in programul facultatii, acesti profesori sint inca nevoiti sa predea folosind metode traditionale. Doar pentru ca copiii invata limba Engleza nu inseamna ca sint familiarizati cu jargonul programelor tehnologice care au originea in limba Engleza. Inca se mai dezbate si se incearca sa se inteleaga de ce  exista copii in scolile care sint dotate cu cea mai moderna tehnologie care nu exceleaza in invatatura si nu obtin scoruri mai ridicate la examene decit copiii care frecventeaza scoli publice care nu au acces la tehnologie.

Se pune intrebarea daca folosirea excesiva a tehnologiei in scoli este solutia obtinerii rezultatelor asteptate in scoala si la examene. Se stie foarte bine ca exista un numar ridicat de copii care frecventeaza scoli publice care nu sint dotate cu produse si programe tehnologice si care au obtinut scoruri ridicate la examenele de admire la facultate. Nu se stie intotdeauna daca acesti copii au folosit tehnologie prin surse proprii in afara programului de scoala in pregatirea lor pentru aceste examene. Copiii in Romania au fost intotdeuna interesati in invatarea limbii Engleze. Sint foarte multi copii care cunosc limba Engleza dar nu cunosc jargonul folosit in programele tehnologice. De asemenea exista copii care nu cunosc limba Engleza si cunosc jargonul programelor tehnologice dar nu au acces la tehnologie. La aceasta realitate se mai adauga si nivelul de cunoastere a folosirii produselor tehnologice, ca de exemplu computerul.

Unii sustin ca folosirea “incorecta” a computerelor ar putea explica performantele scazute ale copiilor in scoli si la examene. In orice caz, realitatea se indreapta in aceeasi directie: pregatirea corespunzatoare a profesorilor. Profesorii trebuie sa invete diferite moduri de instruire utilizind tehnologie fie ca lucreaza in cele mai dotate scoli sau in scoli unde copiii inca nu au vazut cum arata un computer. De asemenea profesorii trebuie sa invete cum sa utilizeze in mod corect metode de evaluare a invatarii copiilor cind folosesc tehnologie in planul de lectie. Este usor de vorbit dar nu atit de usor de implementat in practica.

Chiar si in Statele Unite, unde 75 la suta din scoli au acces la tehnologie, inca exista profesori care gasesc dificil de utilizat tehnologia in predare. Profesorii care folosesc frecvent tehnologia in predare inca au tendinta de a o folosi pentru a selecta activitati pentru copii de pe Internet, corespondenta online cu alti profesori, si word processing (Price, Cates, & Bodzin, 2002). Daca copiii au ocazia sa foloseasca tehnologie in scoli, aceasta este limitata la cautare de informatie si word processing si nu pentru creerea de proiecte scolare care sint legate de viata de zi cu zi. Inca exista scoli unde predarea folosind technologiei este concentrata in jurul profesorului si nu a copiilor (http://www.cited.org/, CITEd Research Center -Technology Implementation in Schools: Key Factors to Consider).

Cind ne referim la instruire, de multe ori nu exista nici o differenta in rezultatul obtinut cind profesorul foloseste tabla sau Smart Board. Profesorul tot trebuie sa scrie pe tabla sau Smart Board. Diferenta este ca Smart Board este colorat si atractiv. Fie ca profesorul foloseste creta sau “pen” se atinge acelasi obiectiv instructional. Chiar daca profesorul selecteaza activitati pe Smart Board este imposibil pentru toti copiii sa participe activ la lectie in acelasi timp si deci predarea este concentrata tot in jurul profesorului.

Profesorii trebuie sa continue pregatirea in profesia lor si sa devina creatori educationali. Chiar si fara prezenta tehnologiei, profesorii au la dispozitie o varietate de resurse educationale pe care le pot folosi cu usurinta decit sa se uite la o clasa plina cu copii carora le-au predat in acelasi fel. Copiii invata in diferite moduri si unii dintre ei nu pot intotdeauna sa tina pasul cu intreaga clasa. Cind profesorii sint creativi pot sa obtina aceleasi rezultate ca si profesorii care au avantajul existentei tehnologiei in scoala. Profesorii trebuie sa accepte realitatea ca anumiti copii au nevoie sa fie instruiti prin diferite metode care depind de felul lor propriu de intelegere si nevoie pentru materialul predat.

Exemple de resurse tehnologice sint “educational websites” care au devenit cunoscute si accesibile profesorilor din Romania. Succesul folosirii acestor websites va depinde de nivelul de motivatie si creatie ale profesorului. Cu toate ca multe websites sint foarte atragatoare nu inseamna ca sint si folositoare pentru procesul de invatare al copiilor. NU FOLOSITI aceste resurse daca nu puteti sa imbunatatiti calitatea de invatare a copiilor!

Pe Internet, am gasit articole interminabile care incurajeaza folosirea tehnologiei in scoli. Majoritatea autorilor care au scris aceste articole nu sint direct implicati invatamint sau sint cadre universitare care sint obligati sa scrie ca sa isi pastreze pozitiile in invatamintul superior. Asa zisele “lucrari de specialitate” nu ofera solutii concrete despre cum tehnologia ar purea fi folosita sa imbunatatesca calitatea educatiei copiilor. Acesti “experti” in domeniul invatamintului ofera indrumari fara nici o fundatie educativa. Ma intreb oare citi dintre acesti autori au predat in scoli utilizind computere si citi dintre acestia care au folosit computere in predare au reusit sa produca 80 la suta din totalul copiilor pe care i-au invatat sa devina absolventi de liceu sau facultate cu medii peste nota 9?

Cind o scoala decide sa foloseasca tehnologie in predare, in primul rind trebuie sa creeze obiective educationale care trebuie urmarite sa fi implinite. Nu este suficient ca profesorii sa include tehnologie in planul de lectie daca tehnologia nu le imbunatateste modul de predare si nu ajuta copiii sa invete ce au de invatat. Este foarte important sa se decida ce fel de tehnologie va fi folosita in scoala si cum timpul de predare va fi maximizat sau imbunatatit. In concluzie, profesorii si alte cadrele de specialitate in domeniul educatiei trebuie sa conduca cercetari intensive pentru a gasi moduri eficente de predare a copiilor si metode productive pentru folosirea eficienta a tehnologiei in scolile din Romania.

Photo: http://www.pixabay.com

Now it's your turn...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s