[for Romanian teachers] Ce inseamna “Flipped Classroom”? (part 1)


In Flipped Classroom also see [for Romanian teachers] Flipped Classroom (part 2) – Ce ar trebui sa cunoasteti inainte sa “Flip Your Classroom”)

Traducere a cuvintului “flip” (https://translate.google.com/)

noun (substantiv)
bobârnac flip, flick, fillip
lovitură uşoară flick, rap, dab, flip, tap, touch
pocnet click, crack, snap, bang, smack, flip
plesnet flip
verb (verb)
lovi uşor rap, clap, dib, dab, flip
da un bobârnac flip, fillip

Liliana Vezeteu foloseste denumirea “metoda flip classroom” si prof. Bogdan Logofătu foloseste denumirea “clasa rasturnata” pentru termenul “Flipped Classroom“. Alte scrieri in limba Romana pe Internet folosesc denumirea din limba Engleza “Flipped Classroom”.

https://translate.google.com/ traduce “Flipping the Classroom” cu “flipping sala de clasa”

***Trebuie sa admitem ca nici una din denumirile alese in limba Romana ofera intelesul adevarat al notiunii “Flipped Classroom”. Acest termen este destul de nou in practica profesorilor. Cu respect pentru limba Engleza voi folosi termenul “Flipped Classroom” in postul meu, cunoscind ca  limba Romana ofera o varietate de cuvinte de origina Engleza si deci cititorii vor putea sa il inteleaga cu usurinta. Lucrul cel mai important pentru cititori este intelegerea rolului si modului de utilizare a termenului in domeniul educatiei. Scopul acestui post este pur informativ. Intr-un post viitor voi prezenta exemple de utilizare a acestei metode pe care profesorii le folosesc in Statele Unite. Utilizarea cu succes a acestei metodei necesita  o foarte buna cunoastere teoretica, preparare si pregatire indelungata care poate sa dureze ani de zile!

In anul 2004, Salman Khan a inceput sa inregistreze videos cu lectii de Matematica pe YouTube. Intentia lui Khan a fost sa o ajute pe verisoara lui sa inteleaga metode de rezolvare a problemelor matematice. In loc sa le foloseasca pentru uz propriu, Khan a inregistrat mai mult de trei mii de lectii pe Internet, mai ales pe YouTube, care au ajuns sa fie urmarite de peste o suta de mii de ori pe zi (www.khanacademy.org). In acest fel, pina in 2012, Khan, care era un analist financiar, a cucerit reputatia de “guru” in educatie (/www.wired.com/).

Videos create de Khan i-au ajuta pe copii sa devina productivi intr-o varietate de subiecte. Aceste videos au fost suplimentate cu programe tehnologice pe care copiii puteau sa le urmareasca in clasa sau in afara clasei. Aceste videos intretin idea de “Flipped Classroom” (/www.wired.com/).

Termenul “Flipped Classroom” se asociaza cu doi profesori de chimie din Colorado, Jonathan Bergmann si Aaron Sams, care in anul 2006 au inceput sa creeze lectii pe videos pentru elevii de liceu. Aceste videos erau prezentari in PowerPoint pe YouTube pentru copiii care erau absenti. Acest “tehno-excentric” termen a inceput sa revolte parinti si profesori. Pentru acest motiv, au fost nevoiti sa schimbe numelele metodei la “Reverse Instruction” sau “Invatare inversa“. Din anul 2010, metoda a devenit cunoscuta ca “Flipped Classroom” datorita lui Daniel Pink care a scris un articol despre Karl Fisch. Fisch i-a recunoscut pe cei doi profesori ca fiind inspiratorii ideii “Flipped Classroom” (/www.wired.com/).

In anul 2015, NMC Horizon Report a recunoscut “Flipped Classroom” ca fiind una din cele mai importante inovatii in dezvoltarea educatiei tehnologice pentru invatamintul superior (http://www.teachthought.com/). In mai putin de un an, majoritatea facultatilor au adoptat aceasta metoda, care era deja cunoscuta de citiva ani la nivel universitar, ca o varianta a modului traditional de predare.

***Modul traditional de predare sau “traditional teaching” este format din metode de predare in care instruirea graviteaza in jurul profesorului. Aceste metode sint rigide si sint compuse din lecturari de catre profesori. Imi aduc aminte foarte bine cind profesorii pe care i-am avut de la scoala generala pina la facultate predau in preajma “catedrei si a tablei” si nu in preajma copiilor. Profesorul punea intrebari si copiii raspundeau daca stiau raspunsul. In vremea aceea, profesorii alocau o buna parte din timpul lectiei pentru lecturare. Copiii incercau sa iau notite si sa tina pasul cu lecturarea profesorului dupa care foloseau ceea ce li-sa predat ca sa-si faca temele acasa si sa pregateasca pentru teste.

Cum a fost folosita metoda “Flipped Classroom” pentru prima data?

Acesti doi profesori de chimie au observat imediat cum copiii care au fost absenti se reintorceau la scoala fiind deja familiarizati cu noua lectie. Nu mai era necesar sa li se prezinte noua informatie. Copiii erau deja pregatiti sa participe in discutii pe tema de zi.

“Flipped Classroom” = Bringing homework to school and classwork home (http://www.teachthought.com/)

Avantajele metodei “Flipped Classroom”

  1. Copiii nu mai sint nevoiti sa invete cu aceiasi rapiditate. O lecturare care foloseste o inregistrare video ajuta copiii sa invete in ritm propriu si ordine preferata a materialului care trebuie invatat.
  2. Copiii pot sa repete parti ale prezentarii pe care nu le-au inteles cu usurinta de prima data.
  3. Copiii pot pregati intrebari pentru profesori care le vor raspunde in urmatoarea  lectie.
  4. Predarea graviteaza in jurul copilului. Timpul lectiei este folosit pentru copii sa fie angajati in discutii amanuntite despre materialul predat, sa participe in activitati interactive, sa creeze proiecte  si sa rezolve exercitii individualizate create de profesor.
  5. Profesorul este prezent si valabil sa asiste copiii cind au intrebari sau au nevoie de explicatii.

Dezavantajele metodei “Flipped Classroom”

  1. Valerie Martin (Director of Distance Learning at North Arkansas College) a spus sa nu ne asteptam sa ii tinem pe copii intr-un loc pentru un timp prelungit, citeodata pentru citeva ore, ca sa asculte la lecturarile profesorilor pe video doar pentru ca au acces la produse tehnologice (laptop, smartphone, etc.) si sint intodeauna “conectati” [la Internet].
  2. Copiii care nu au acces la produse si resurse tehnologice vor gasi dificil sa se pregateasca pentru lectie.
  3. Nu este garantat ca utilizarea aceastei metode va stimula motivatia si participarea intensiva a copiilor in timpul lectiei deoarece profesorul nu are nici un control asupra felului in care copilul studiaza singur in afara scolii.
  4. Numeroase resurse tehnologice, KhanAcademy de exemplu, folosesc un mod traditional de prezentare a informatiei.
  5. Multe scoli vor fi ademenite sa foloseasca mai mult computere decit profesori ceea ce va creea cresterea numerelor de copii in clase. In cazul acesta, profesorii vor gasi foarte dificil sa interactioneze cu copiii si sa asiste fiecare copil cu diferentierea invatarii.

Profesorii cerceteaza neintrerupt si incearca diferite metode care stimuleaza interesul copiilor pentru invatare si participare in invatarea proprie. Succesul unei “Flipped Classroom” este o combinatie a intelegerii obiectivelor pedagogice ale lectiei si folosirea corecta a tehnologiei care ajuta la realizarea lor.

***Cu cele doua posturi pe care le-am scris despre acest subiect si cu articolul de mai jos aveti destule informatii si la obiect care va vor ajuta sa incepeti folosirea sau modificarea modelului “flipp” in clasa dumneavoastra https://www.panopto.com/blog/7-unique-flipped-classroom-models-right/ for  article “7 Unique Flipped Classroom Models — Which is Right for You?”

Bibliografie:

https://www.facebook.com/ – prof. Bogdan Logofătu: Flipped Classroom – clasa rasturnata, May 23, 2013

http://iteach.ro/ – Liliana Vezeteu: Flipped Classroom – O introducere si un exemplu de utilizare, 22 Martie 2015

http://www.teachthought.com – The Definition of Flipped Classroom – written by Teach Thought Staff, January 16, 2014

https://translategoogle.com/

http://www.wired.com – Kevin Makice: Flipping the Classroom Requires More Than A Video, 04.13.12

Featured Image: http://www.pixabay.com

 

Now it's your turn...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s