Do We Still Need to Know How to Hand Write? [untranslated, for Romanian teachers, technology]


Am citit atit de mult in ultimele zile despre educatia actuala din Romania si se pare ca exista o “nebunie” generala despre folosirea tehnologiei in scoli

pentru ca scolile din Romania intentioneaza sa tina pasul cu alte scoli din lume. Trebuie sa ne amintim: “Ceea ce ii merge unuia nu este necesar sa ii mearga altuia”.
Am fost surprinsa sa citesc despre integrarea tehnologiei in clasele intiia si a doua in toate scolile din Romania. Nu stiu exact daca aceasta inseamna ca scrisul de mina nu va mai fi practicat de copii sau ca nu se va mai da ceeasi importanta scrisului de mina in scoala ca in trecut. Am scris acest post presupunind ca datorita folosirii extensive a tehnologiei in scoli copiii nu vor mai fi nevoiti sa stie sa scrie de mina.

Nu stiu daca va mai amintiti, dar copiii scriau de mina si exersau caligrafia in primele clase ale scolii generale. Cu toata idea tehnologiei “pompate” in mintile copiilor nu va fi de surprins daca li se va cere numai sa stie sa isi semneze numele asa cum intimpla in majoritatea scolilor din Statele Unite. Cind eu am fost in scoala, felul scrisului de mina era un “talent” pe care oamenii il observau imediat. Profesorii cind corectau teze, extemporale si teme de acasa felicitau copiii pentru felul “frumos si ingrijit” de scriere. Se spunea ca: “sint multe lucruri pe care le poti spune despre cineva numai uitindu-te la felul cum scrie”. De obicei, copiii cu “scris ingrijit” erau vazuti ca fiind “mai inteligenti” in comparare cu alti copii care nu puteau sa scrie in aceeasi maniera. ¬†Inca mai am poze din scoala aratind ca scriam tinind un stilou in mina.

Multi poate nu isi dau seama dar scrierea de mina “exerseaza” multe parti ale creierului uman. Miscarea degetelor in procesul de scriere activeaza procese ca ¬†gindirea, memoria, si limbajul. De asemenea scrisul de mina incurajeaza organizarea de idei si dezvoltarea deprinderilor motrice fine. Copii si adulti care s-au obisnuit sa foloseasca keyboard in locul scrierii de mina au incetat sau au uitat sa scrie de mina. Am cunoscut un profesor la scoala la care predau din Satele Unite care era aproape de pensionare si ridea de faptul ca aproape a uitat sa scrie de mina de cind a inceput sa foloseasca keyboard. Cercetari in domeniul neurostiintelor au aratat ca practicarea scrierii de mina de copii si chiar si de adulti este un exercitiu cognitiv foarte recomandat in orice perioada a vietii .

Fiica surorii mele a petrecut primii trei ani de scoala in Romania si a fost invatata sa scrie de mina asa cum se obisnuia in scolile din Romania la vremea respectiva. La virsta de 9 ani a plecat in Statele Unite. Imi aduc aminte prima ei scrisoare. Am fost foarte uimita cind am observat cum modul ei de scriere s-a schimbat total numai dupa citeva luni de scoala in Statele Unite. Incepuse sa scrie cu litere “rotunjite” pe care mama mea le chema “gogonate”. A continuat sa scrie in acest fel chiar si pe timpul facultatii. Imi aduc aminte cum rideam impreuna cu mama mea de fiecare data cind primeam o scrisoare de la ea.

Cind am inceput sa predau in Statele Unite am observat numerosi copii avind acelasi stil de scris. Erau alti copii care scriau mai diferit dar scrisul nu se compara cu stilul pe care l-am invatat in Romania. De fapt literele in caligrafia folosita in Statele Unite sint diferite decit cele din caligrafia pe care am invatat-o in Romania. I-am intrebat pe profesorii de Language Arts (tradus ca citire in limba Engleza la gimnaziu, cam cum era clasa de Romana pentru noi) de ce scrisul copiilor este atit de dezordonat si neplacut la vedere. Mi s-a explicat deoarece caligrafia nu este un curs mandatoriu pentru copiii din Statele Unite ramine la latitudinea profesorului (de Engleza) daca vrea sa o preadea copiilor. Lucrul cel mai important pentru copii era sa invete sa isi scrie numele cu litere cursive. Sint destui copii, nu neaparat handicapati, carora le este dificil sa scrie de mina si care isi scriu numele cu litere de tipar. Am observat cum copii care au un scris mai ordonat au si rezultate mai bune la invatatura decit cei care scriu dezordonat. Cind le-am spus profesorilor despre aceasta teorie nu le-a venit sa creada. Am inceput sa observam copiii pe care ii aveam in diferite clase si am comparat felul scrisului de mina cu notele si comportamentul in clasa. Au fost surprinsi sa vada ca teoria s-a dovedit adevarata pentru cea mai mare parte a copiilor. Bineinteles ca aceasta este numai o teorie izvorita numai din observatie si nu stiu daca este bazata pe vreo cercetare stiintifica. Unii profesori care predau “Art” (sau Desen) care sint convinsi de necesitatea scrierii de mine predau caligrafie si alte feluri de scriere in clasa lor. Copiii folosesc tot felul de “fonts” ca de exemplu “bubble letters” pe care noi le cream singuri fara asistenta profesorului. Keyboard este foarte bun de folosit pentru copiii care au un handicapat si nu pot sa scrie de mina. Bineinteles ca folosirea keyboard este ceruta in aproape toate meseriile si copiii trebuie sa invete cum sa il foloseasca dar sint domenii ca arta, architectura, fashion, design, si inginerie care necesita diferite tipuri de scris de mina.

Cu toate schimbarile timpului, ma consider norocoasa ca tatal meu, sora mea si fratele meu au invatat si au avut un talent pentru orice tip de scriere de mina. Fiind cea mai mica in familie a trebuit sa tin pasul cu ei si acum le multumesc. Mama mea era singura care avea un scris cursiv mai dezordonat dar se uimea intotdeuna de felul nostru de scris. In ciuda tuturor imperfectiunilor, mama a fost aceea care m-a invatat pentru prima oara cum sa scriu letera “a” ca o litera cursiva. Asa cum am primit felicitari de la profesorii mei din Romania asa am primit felicitari de la ditectori de scoala si profesori cu care lucrez in Statele Unite. Am foarte surprinsa cind un profesor care m-a vazut scriind m-a intrebat daca vin din Europa. L-am intrebat cum si-a a dat seama. Mi-a spus ca bunica lui din Italia avea un scris asemanator. Este adevarat, Europenii scriu foarte diferit de cit cei din Statele Unite.

Nimeni nu poate prezice viitorul. Nu se stie exact daca tehnologia este raspunsul la toate intrebarile din educatie. Nu lasati tehnologia “sa va urce la cap” cum spunea mama mea. Este intradevar necesara in ziua de azi dar nu putem sa depindem intotdeuna de tehnologie. Va fi trist sa vedem cum copiii din Romania nu cunosc sa scrie cu litere cursive pentru ca nu li s-a predat caligrafia in scoala. Am un sfat pentru profesorii de la nivel elementar: pastrati clasa de caligrafie in programa scolara si chiar daca nu o pastrati in programa gasiti timp in alte clase sa ii invatati pe copii cum sa scrie cu litere cursive. “The fountain pen” sau stiloul a fost inventat in Romania. Faceti of favoare copiilor: continuati sa il folositi! Daca nu aveti stilou folositi alta unealta de scris. Copiii va vor multumii mai tirziu.

***Acest post este dedicat tatalui si mamei mele.

One thought on “Do We Still Need to Know How to Hand Write? [untranslated, for Romanian teachers, technology]

Now it's your turn...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s