[for Romanian teachers] Schimbarile in educatie nu sint intotdeauna un lucru bun


O multitudine de schimbari au avut loc in educatia din Romania in ultimii 25 de ani de cind am parasit tara. Dupa un timp atit de lung, invatamintul din Romania inca incearca sa gaseasca solutii cu ajutorul carora intentioneaza sa atinga obiectivul major: educarea corespunzatoare a copiilor. In ultimele luni am inceput sa citesc diferite articole prin Internet despre cum educatia din Romania continua sa fie intr-o continua miscare.  Se stie foarte bine ca invatamintul din Romania a urmarit intotdeauna sistemul politic si administrativ ale diferitelor perioade istorice ale tarii..

Dupe 1989, atentia s-a indreptat spre scoli particulare, scoli internationale si alte feluri de scoli. Sint uimita sa aflu ca scolile particulare sint inca sunbventionate de stat. S-a incurajat existenta acestor scoli, crezundu-se ca vor pregati copii cu un nivel comparativ de pregatire cu al altor copii din alte tari mai ales din Europa in loc sa incurajeze si sa imbunatateasca educatia in scolile publice care produc majoritatea fortelor de munca ale tarii. Este surpinzator sa aud cum copiii se retrag din scoala in timpul gimnaziului, cum exista violenta in scoli si rate scazute de promocare la nivel de liceu. Multi gasesc invatamintul roman din timpul comunismului ca fiind cel mai eficient sistem de educatie din toate timpurile. Era un sistem controlat si bine organizat. Toate scolile erau obligate sa urmeze acelas model de instruire. Ca o persoana care a avut sansa sa cunoasca doua sisteme diferite de invatamint, din Romania si din Statele Unite,  pot sa spun ca sint de acord cu aceasta parere. In timpul comunismului, Romania a fost cunoscuta ca avind unul din cel mai bune sisteme de invatamint din lume. Dupa al doilea razboi mondial, oamenii din sistemul de educatie au muncit foarte greu sa ofere copiilor o educatie de calitate urmarind educatia de tip sovietic care inca mai are cea mai buna reputatie din lume. Dupa 1989, s-a crezut ca sistemul din timpul comunismului a fost prea rigid si se simtea nevoia unui sistem mai flexibil in care copiii vor avea dreptul sa aleaga intre scoli de stat si scoli particulare si nu s-a anticipat ce fel de consecinte vor izvori din aceasta transformare. Revenirea la numele original al unor scoli nu este o solutie suficienta care sa contribuie la mentinerea si dezvoltarea motivatiei copiilor si a profesorilor pentru educatie. “Disperarea” de a se “alinia” cu educatia din alte tari Europene a ruinat sistemul de invatamint din Romania. Inca o data se dovedeste ca invatamintul din Romania este afectat de schimbari politice si sociale in cazul acesta ale Europei si mai ales de cind au devenit membrii ai Uniunii Europene. Este un lucru obisnuit intr-o economie privata ca o tara sa produca scoli care exceleaza in educatie si scoli care de abia se “tirasc”sa pregateasca copiii corespunzator cerintelor societatii. Oricare ar fi situatia, cei care sint la baza educatiei si primii in linie care confrunta aceasta realitate sint profesorii. Numai o persoana daruita copiilor alege meseria de profesor in aceste conditii. Lumea trebuie sa invete sa aprecieze efortul si dedicatia acestor profesori.

Am invatat foarte mult despre meseria de profesor de cind am inceput sa profesez in Statele Unite care este diferita in multe privinte decit de cea din Romania. Considerind ca multe scoli din Romania incearca sa adopte alte modele de invatamint din lume, si mai ales cel din Statele Unite, m-am gindit cit de greu trebuie sa le fie profesorilor din Romania sa isi practice meseria in conditiile politice, economice si sociale care exita la ora actuala. Am observat ca numerosi scriitori admit realitatile  prin care copiii si profesorii sint nevoiti sa treaca mai ales in scolile publice dar nici unul nu gaseste o solutie viabila. Oamenii inca mai sint victime ale mentalitatii “nu se poate face sau nu putem sa face si cu asta basta”. Evitarea asumarii responsabilitatii pentru decaderea nivelului de educatie reprezinta un semn de manipulare care este de obicei prezent intr-un regim comunist. Nu este un secret ca oamenii din Romania observa foarte atent si incearca sa reproduca modele din Statele Unite in orice domeniu de lucru fara as pune intrebarea daca Romania are nevoie intradevar de aceste modele in procesul ei de imbunatatire a educatiei. A existat intodeuna ideea ca “tot ce este American este bun”. Sistemul de invatamint din Statele Unite nu este perfect dar profesorii din Statele Unite sint cautati in tari ca India si China. Se preconizeaza ca mai ales aceste doua tari  vor produce principala forta de munca in Statele Unite in domenii importante ca medicina si inginerie. Pina in anul 2020, cererea de forta de munca in domeniul tehnic se anticipeaza sa creasca in Statele Unitele la citeva milioane dar numai o jumatate de milion de slujbe vor fi ocupate de catre cetateni Americani. De aceea scolile din Statele Unite fac tot posibilul sa pregateasca copiii pentru aceste profesii si sa fie competitivi cu altii din alte tari care se dovedesc sa aiba o pregatire mai superioara si care accepta de obicei sa lucreze ore indelungate pentru salarii mai reduse.

Photo: http://www.pixabay.com

One thought on “[for Romanian teachers] Schimbarile in educatie nu sint intotdeauna un lucru bun

Now it's your turn...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s