KENKEN – un puzzle matematic 


KENKEN  este un puzzle matematic care foloseste cele patru operatii matematice de baza: adunarea, scaderea, inmultirea si impartirea. La prima privire ati spune ca este un puzzle pentru copii si nu pentru adulti.

De fapt, este recomandat pentru orice virsta pentru ca devolta inteligenta, logica si abilitatea de a rezolva probleme. Este un puzzle care are o forma patrata formata din alte patrate mai mici, de la 9 pina la 81, diferite combinatii ale celor patru operatii matematice de baza si cinci nivele de dificultate care creaza o multitudine de combinatii.

KENKEN a fost inventat  in anul 2004 de catre Tetsuya Miyamoto, un instructor de Matematica din Japonia. Cu toate ca KENKEN este un puzzle distractiv cu reguli usor de inteles este destul de complex. Dupa ce Nextoy LLC a introdus KENKEN in Statele Unite in anul 2008, KENKEN a devenit imediat o sezatie mondiala. A aparut pentru prima oara in The New York Times care a inceput sa tipareasca un puzzle pe zi.

KENKEN puzzle poate fi generat online si se poate “download” ca un “app” pe smartphones. Am aflat de KENKEN anul trecut si am inceput sa il folosesc cu copiii in clasa mea de Matematica. Am observat imediat cum copiii erau atit de atrasi de acest puzzle. Am inceput si eu sa rezolv KENKEN puzzles si pot sa spun ca nu sint atit de simple si daca ai inceput nu te mai poti oprii! KENKEN incepe la nivelul cu 9 patrate, trei patrate in ambele directii de sus si jos, apoi 16, 25 si asa mai departe. Am ajuns numai la nivelul de 25 patrate. Imi aduceam aminte de “cuvinte incrucisate” pe care le rezolvam in Romania mai ales cind eram in scoala generala. Ca si cuvintele incrucisate, KENKEN este un exercitiu excelent pentru exersarea abilitatilor mentale si concentrarea. Copiii din clasa mea erau copii atit de cufundati in acest puzzle care nu mai realizau cind era timpul sa parasesca sala de clasa. Chiar daca ati auzit de KENKEN puteti sa il incercati o data pe zi, singuri sau impreuna cu copiii dumneavoastra. Sint sigura ca o sa le placa.

REGULI:

Numerele folosite in puzzle depind de cite patrate mici se afla in patratul mare. Daca este un patrat cu 16 patrate mici sau 4 x 4 atunci se folosesc numai numerele 1,2,3, si 4. Daca patratul mare are 36 de patrate sau 6 x 6 se folosesc numai numele 1,2,3,4,5 si 6. Liniile mai pronuntate formeaza “cage” sau :colivie” pentru ca incadreaza anumite numere. Nu se pot folosi numere noi in spatiul respectiv. Fiecare colivie are in coltul din stinga un “target number” sau un numar precis si un semn din cele patru operatii matematice de baza. Fiecare patrat din colivie trebuie sa contina un numar. Numerele dintr-o colivie trebuie sa fie combinate in orice ordine folosind numai semnul de operatie al coliviei si trebuie sa aiba ca rezultat valoarea “target number” al coliviei. Coliviile care contin numai un numar trebuie completate cu numarul continut in coltul din stinga al coliviei. Numerele din fiecare rind si coloana nu se pot repeta mai mult decit o singura data. Un numar din colivie poate sa fie repetat numai cu conditia ca acele numere repetate nu sint plasate in acelas rind sau coloana.

Retineti data 18 Decembrie 2016: Campionat International de KENKEN in New York City!

KENKEN Puzzle gratuit la http://www.kenkenpuzzle.com

Share this:

Retineti data 18 Decembrie 2016: Campionat International de KENKEN in New York City!

KENKEN Puzzle gratuit se poate tipari la http://www.kenkenpuzzle.com

Now it's your turn...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s