[for Romanian teachers] ClassDojo – un mod de a corecta comportamentul copiilor in clasa


monster-violet-happy

ClassDojo este un website care ii ajuta pe profesori sa obtina control asupra comportamentului copiilor din clasa. In loc ca profesorii sa fie nevoiti sa gaseasca timp liber pentru a suna parintii la telefon, trimite email-uri sau scrisori prin posta in programul lor deja incarcat, ei pot folosi ClassDojo, un website care ofera o cale rapida de comunicare cu parintii. Parintii primesc imediat informatii via online cu amanunte exacte despre comportamentul copiilor lor in clasa. ClassDojo poate fi utilizat cu ajutorul oricarui produs tehnologic de la computer pina la smartphone.

Eu de exemplu folosesc smartphone. Cum oricine isi verifica email-urile foarte des in zilele noastre, imi ia numai citeva minute sa intru in legatura cu parintii. ClassDojo foloseste un sistem de punctaj care tine evidenta comportamentului corespunzator si necorespunzator al copilului.

Website – ul are un design foarte atragator . Se poate folosi pentru orice nivel de virsta al copiilor din scoala. Fiecare copil poate sa isi aleaga un “avatar” sau un “monstru” caraghios. Copiii se amuza cind vad monstrul cistigind puncte. Ei trebuie sa inteleaga ca punctele acumulate provin de la recompensarea pentru comportamentul corespunzator. Sa nu se inteleaga ca atunci cind copiii “pierd” puncte ei sint “pedepsiti” pentru acest lucru. Va trebui sa le explicati copiilor ca vor primi puncte numai pentru comportamentul stabilit dinainte cu profesorul care il foloseste ca un instrument de motivare si accentuare a actiunilor pozitive de comportare ale copiilor. Obiectivul pentru copii este evitarea comportarii necorespunzatoare in clasa. Copiii incearca sa acumuleze cit mai multe puncte care ii vor ajuta sa isi controleze propriul comportament.

ClassDojo a devenit foarte popular in scolile din Statele Unite intr-un timp foarte scurt. Eu am inceput sa folosesc ClassDojo acum doi ani de zile pentru copiii din clasa a saptea. De asemenea alti profesori din scoala foloseau ClassDojo pentru clasele a sasea si a opta. Copiilor le place cind primesc “feedback” sau raspuns imediat din partea profesorului despre cum se comporta in clasa. Profesorul isi creeaza clasele online la ClassDojo website si ClassDojo genereaza un “password” sau parola pentru fiecare copil si parinte. Profesorul poate sa tipareasca aceste informatii pe care copiii le prezinta parintilor. Copilul si parintele pot oricind sa foloseasca acest website utilizind aceste informatii.

Profesorul poate sa proiecteze intreaga clasa de “avatars” pe ecranul de pe perete. Cind copiii primesc puncte sau pierd puncte vor auzi un zgomot corespunzator actiunii de cistigare sau pierdere. Nu este necesar pentru profesor sa fie in preajma unui computer sau laptop sa tina contul cistigarii sau perderii punctelor. Profesorul poate folosi smartphone care ii permite sa mearga prin sala de clasa si sa fie in apropierea copiilor. Dupa creearea claselor pe ClassDojo, profesorul creeaza “categoriile” pe care copiii trebuie sa le respecte. Daca profesorul vrea sa accentueze regula clasei de ridicare a miinii inainte de a obtine permisiune sa vorbeasca poate sa includa aceasta regula in aceste categorii. Copiii care incep sa vorbeasca in acelas timp cu profesorul sau care vorbesc fara a avea permisiune vor pierde un punct de fiecare data cind nu respecta aceasta regula. Profesorul, copiii si parintii au acces la informatiile din ClassDojo cu ajutorul carora pot urmarii performanta copilului pe o anumita perioada de timp si pot sa discute cai de imbunatatire a comportarii copilului in clasa.

Daca va hotariti sa folositi ClassDojo trebuie sa organizati activitatea foarte amanuntit ca sa nu creati confuzii pentru dumneavoastra, copii sau parinti. Prima data cind am inceput sa folosesc ClassDojo am facut o gramada de greseli. In primul rind, am ales prea multe categorii ceea ce a facut dificil pentru mine sa tin pasul cu comportamentul copiilor. Ma gindisem sa il intrerupt dar copiii erau foarte bucurosi cind il foloseam. Dupa ce am eliminat cateva categorii a devenit mult mai accesibil. Daca il folositi pentru prima data, pastrati-l cit se poate de simplu si daca puteti folositi-l incepind cu prima zi de scoala. Puneti accentul numai pe acte de comportare care au importanta majora in clasa dumneavoastra. Daca observati ca puteti manevra acest website cu usurinta puteti adauga noi categorii pe parcursul anului scolar si elimina categoriile care si-au atins scopul. Prin folosirea ClassDojo copiii devin implicati direct in corectarea comportamentului propriu si devin responsabili pentru actiunile proprii. Dechiderea contului in ClassDojo este gratuit pentru profesori.  Video pe website este foarte folositor si explica cum puteti folosi ClassDojo.

website: http://www.classdojo.com

Photos: http://www.pixabay.com

 

8 thoughts on “[for Romanian teachers] ClassDojo – un mod de a corecta comportamentul copiilor in clasa

  • Anca N.

   Cristina, ClassDojo se poate folosi in multe feluri. Este trist de auzit ca un profesor doar atit a putut sa realizeze prin folosirea lui. In orice ocazie, profesorii trebuie sa tina minte sa influenteze in mod pozitiv comportamentul si peformanta in scoala a copiilor. Din comentariul tau reiese ca sint profesori care nu stiu cum sa il foloseasca. In primul rind, orice profesor care incepe ClassDojo in clasa trebuie sa trimita a scrisoare acasa explicind cum va il va folosi si care este obiectivul folosirii lui. Parintii, copiii si profesorul pot comunica prin acest website si au control asupra activitatii care ia loc in orice moment. Daca esti un parinte si stii ca profesorul cere copilului tau sa il foloseasca asa cum ai descris ar trebui sa ii spui profesorului ca nu esti de acord. Sint sigura ca nu vei fi primul parinte sa observe rezultate negative. Daca profesezi si ai obtinut acest fel de rezultate va trebui sa consideri sa deveni familiara cu programul inainte de a il folosi. Eu am inceput sa folosesc Classdojo acum doi ani si programul este in continua imbunatatire. Am fost foarte surprinsa sa vad cit de mult s-a schimbat mai ales in timp de un an.

   Like

   • Cristina

    Spui ca orice profesor trebuie sa trimita o scrisoare acasa explicind CUM il va folosi si CARE este obiectivul folosirii. De aici vine intrebarea daca profesorul respectiv a intrebat parintii DACA are voie sa foloseasca acest app cu copilul lor? Sau au fost pusi in fata faptului implinit, fara sa aiba posibilitatea de a spune nu?

    Apoi, se pare ca “the privacy terms” sint foarte vagi si nu este clar cum vor fi folosite datele personale colectate.

    Ce se intimpla in educatie daca s-a ajuns ca comportamentul unui copil sa fie urmarit, inregistrat si afisat pentru ca toti sa-l vada?

    Daca ar numai atit. In Michigan, (precum si in restul statelor care au acceptat Common Core) toate aceste date sint colectate si in functie de rezultate sa dau “digital badges” care sint colectate in “digital backpacks.” Toate astea fac parte dintr-un sistem educational P20, “cradle-to-career”, de complet control care recompenseaza sau rusineaza copiii, astfel incit acestia sa devina muncitori docili care satisfac cerintele de forta de munca ale statului.

    Like

   • Anca N.

    Se pare ca ai or ai avut experiente neplacute cu anumiti profesori. Subiectele pe care le atingi nu au nimic de a face cu folosirea programului. Se pare ca esti mai mult interesata despre cum informatiile colectate despre copii devin mai mult sau mai putin publice. Realitatea este ca din momentul in care te-ai conectat la Internet informatiile iti devin informatii publice lucru care se aplica oricaruia indiferent de virsta. Common Core nu are nimic de a face cu comportamentul unui copil in scoala. Parintii trebuie sa fie informati despre ceeea ce se intimpla in clasa unui profesor. Daca parintele unui copil nu este de acord cu anumite proceduri folosite in clasa are dreptul sa il intrebe pe profesor cum aceaste proceduri asista successul copilului in clasa respectiva. De exemplu, eu am folosit un program unde copiii si parintii aveau acces la informatii despre clasa mea. Dupa un anumit timp a trebuit sa il discontinu pentru ca nu s-a aratat beneficient. Multi copii si parinti ori uitau sa tina pasul sau nu aveau tehnologie valabila si din alte motive. Profesorii trebuie sa lucreze impreuna cu parintii sa ii “support” pe copiii. Pe deasupra, profesorii nu actioneaza independent. Ei trebuie sa raspunda la niveluri superioare care raspund inapoi parintilor. Relatia profesor-parinte poate fi delicata citeodata. De aceea profesorii trebuie sa fie foarte atenti in multe directii.

    Like

   • Cristina

    Din fericire nu am avut si nici nu am experiente cu anumiti profesori, nici placute nici neplacute. Situatia este ca sint interesata de ceea ce se intimpla si stiu sa citesc. Se lucreaza de mult la nationalizarea sistemului de invatamint si, incetul cu incetul, s-au pus bazele necesare pe care se construieste sistemul de P20. Adica statul va constrola o persoana de la faza prenatala pina in momentul cind va avea un loc de munca. Pentru asta este nevoie de date colectate ca sa fie “directionat” in directia prevazuta de “specialisti”. Sistemul P20 contine 3 elemente: standarde nationale (de aici aprobarea common core), evaluari, (testele standardizate) si acreditarile (o baza nationala de date care colecteaza peste 400 de date personale ale fiecarui copil, pentru a-l pune pe calea dorita de “specialisti”)

    Asa ca, subiectele pe care le-am atins fac parte din programul de control asupra copiilor.Realitatea nu este ca se urmareste fiecare click si pagina pe computer, ci realitatea este ca fiecare copil este urmarit de “specialisti” pentru a decide ce trebuie sa devina acel copil, indiferent de dorintele sale sau ale parintilor. Chestia cu “parintii trebuie sa stie ce se intimpla in clasa” este praf in ochi ca parintii sa stea cuminti in banca lor si sa nu-i deranjeze pe “specialisti” sa implementeze ce si-au pus in gind.

    http://www2.ed.gov/programs/slds/factsheet.html

    Like

   • Cristina

    Din fericire nu am avut si nici nu am experiente cu anumiti profesori, nici placute nici neplacute. Situatia este ca sint interesata de ceea ce se intimpla si stiu sa citesc. Se lucreaza de mult la nationalizarea sistemului de invatamint si, incetul cu incetul, s-au pus bazele necesare pe care se construieste sistemul de P20. Adica statul va controla o persoana de la faza prenatala pina in momentul cind va avea un loc de munca. Pentru asta este nevoie de date colectate ca sa fie “directionat” in directia prevazuta de “specialisti”. Sistemul P20 contine 3 elemente: standarde nationale (de aici aprobarea common core), evaluari, (testele standardizate) si acreditarile (o baza nationala de date care colecteaza peste 400 de date personale ale fiecarui copil, pentru a-l pune pe calea dorita de “specialisti”)

    Asa ca, subiectele pe care le-am atins fac parte din programul de control asupra copiilor.Realitatea nu este ca se urmareste fiecare click si pagina pe computer, ci realitatea este ca fiecare copil este urmarit de “specialisti” pentru a decide ce trebuie sa devina acel copil, indiferent de dorintele sale sau ale parintilor. Chestia cu “parintii trebuie sa stie ce se intimpla in clasa” este praf in ochi ca parintii sa stea cuminti in banca lor si sa nu-i deranjeze pe “specialisti” sa implementeze ce si-au pus in gind.

    http://www2.ed.gov/programs/slds/factsheet.html

    Like

   • Anca N.

    Din pacate, in orice domeniu exista pareri impartite. Fiecare administratie trebuie sa arate schimbari sau intentii de imbunatatire a educatiei pentru ca domeniul educatiei a fost din totdeauna unul din ultimele care primeste atentie. Atita timp cit politicienii sint inplicatii in educarea copiilor lucrurile nu se vor misca in directia si cu viteza dorita de unii educatori, parinti, si alte persoane implicate.

    Like

Now it's your turn...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s