Profesori de scoala: este timpul sa ne pregatim pentru inceputul unui nou an scolar


cafenea

Sint sigura ca exista foarte multa lume la ora actuala care isi imagineaza ce bine este sa ai o meserie de profesor pentru ca profesorii au cel putin doua luni libere de vacanta pe an! Intr-adevar este vacanta de vara pentru copii, care se reintorc la scoala in August sau in Septembrie. Din pacate nu se poate spune acelasi lucru despre profesori. Doar pentru ca nu ii vedeti pe profesori “activi” in sala de clasa nu inseamna ca sint in “vacanta”. Sint profesori care urmeaza cursuri pe timpul verii pentru obtinerea altor diplome de facultate, continuarea pregatirii profesionale, inoirea licentelor de profesor, participarea la forumuri nationale, presentarea de lectii pentru instruirea altor profesori sau pur si simplu au nevoie sa lucreaza o a doua slujba. Va trebui sa retineti ca profesia de profesor necesita o continua pregatire si “timp”. Cu acestea fiind zise, as vrea sa ofer niste sugestii si idei pe care profesorii le pot folosi in pregatirea lor pentru inceperea scolii.

Daca asteptati pina in prima zi de scoala sa incepeti, va fi foarte dificil sa gasiti timp mai tirziu pentru atingerea acestui obiectiv. Deci, cu citeva saptamini inaintea inceperii anului scolar, cind deja cunoasteti virsta copiilor si ce subiect veti preda, puteti sa incepeti pregatirea pentru noul an scolar. In primul rind faceti o lista cu ce ati vrea sa se intimple in clasa dumneavoastra in relatie cu instruirea copiilor. Primul lucru de care trebuie sa aveti grija este:

Aranjarea mobilei in sala de clasa.

Cu speranta ca veti preda intr-o scoala in care nu mai exista pupitre tintuite de podea, creeati o “schita” pentru aranjamentul mobilei in sala dumneavoastra de clasa. Unele idei pe care le-am impartasit pot fi adaptate  chiar daca predati in sali cu pupitre. Trebuie sa retine-ti ca felul cum este aranjata mobila in sala este important nu numai pentru copii dar si pentru dumneavoastra ca profesor. Folositi un aranjament care sa contribuie la atingerea obiectivelor de instruire si conducerea cu success a activitatilor copiilor in timpul lectiei. Pofitati de orice spatiu valabil de pe pereti si buletine de bord pentru a prezenta exemple de lucrari ale copiilor, diferite exercitii care trebuiesc sa fie rezolvate, teme pentru acasa, orarul scolar, regulile clasei, si un ceas. Tavanul reprezinta un loc foarte bun de agatat diferite obiecte construite de copii. Aceste “decoratii” sint atragatoare, au un rol educational si nu costa bani. O alta idee buna este sa pregatiti afise cu citate de autori preferati si care reprezinta tipul de subiect pe care il predati sau pur si simplu un afis pe care scrieti: “Bine ati venit!” Sfatul meu este sa nu exagerati cu aceste afise pentru ca veti avea nevoie de spatiu pentru a prezenta proiecte si lucrari exemplare ale copiilor.

Trebuie sa retineti ca pozitionarea dumneavoastra in sala in timpul lectiei este foarte importanta. Proiectoarele, mesele si alte materiale care vor fi folosite in instruire trebuie sa fie vizibile copiilor din orice parte a salii de clasa.   Trebuie sa aveti acces si destul spatiu in preajama proiectorului, a tablei, televizorului si fiti atenti sa aveti loc de conectare in perete pentru computer sau laptop daca decideti sa va schimbati locul in timpul predarii. Aveti grija de cablurile de la proiector, computer, televizor si alte dispozitive electronice sa nu fie in preajma copiilor. Scaunele copiilor vor trebui plasate intr-un fel in care vor putea urmarii lectia cu usurinta fara sa fie nevoiti sa isi intoarca capul sau tot corpul. Evitati plasarea copiilor cu spatele la dumneavoastra. In prima zi de scoala, cind nu sint familiarizata cu copiii pe care ii voi avea in clasa, aranjez mesele si scaunele copiilor pe rinduri si plasez copiii in ordine alfabetica pina cind le invat numele si ma familiarizez cu comportamentul fiecarui copil. O alta idee buna este aplicarea cu banda adeziva a unei bucati mici de hirtie cu numere pentru toti copiii (1,2,3…30)  pe fiecare pupitru sau masa. In felul acesta copiii invata foarte repede unde trebuie sa se aseze si dumneavoastra le veti invata numele intr-un timp foarte scurt. Catedra, dulapuri, si alte obiecte de mobila vor trebui plasate in locuri cunoscute ca sa se faciliteze folosirea lor cu usurinta in viitor. Este recomandat sa va plasati catedra, care nu este necesara in predare, in spatele salii. Puteti sa folositi un scaun si o masa mai mica pe care le puteti muta cu usurinta in timpul predarii. Tineti minte: predarea trebuie concentrata in jurul copiilor si nu in jurul profesorului. Acest aranjament va fi folositor pentru ca veti trebui sa mergeti in continuu prin sala in timpul lectiei, sa urmariti si ajutati copiii cu invatarea.

Pastrati la indemina materiale si alte obiecte pe care copiii folosesc in diferite activitati de clasa.   Daca aveti unul sau mai multe computere disponibile pentru uzul copiilor plasati-le intr-un loc deja stabilit, unde copiii il vor gasi rapid si cu usurinta. Daca aveti carti pe care le veti folosi frecvent aranjati-le intr-o ordine cunoscuta copiilor si in acelas loc pe timpul scolii. Este o idee buna sa numerotati cartile pe care copiii le folosesc cu regularitate. Eu numerotez orice obiect pe care copiii folsesc in clasa incluzind calculatoare (nu computere). Le vor fi copiilor mai usor de gasit si dumneavoastra evitati pierderea de vreme pentru organizarea acestora. In clasele mele, fiecare copil primeste un numar in prima zi de scoala pe care il scrie pe coperta caietului ca sa il poata tine minte pe tot parcursul anului scolar. Aceasta modalitate de organizare contribuie la functionarea eficienta a lectiei cind vreti sa organizati activitati colective. Puteti sa pregatiti grupurile spunind cu voce tare: “Numerele de la 1 la 6 formati un grup. Numerele de la 7 la 13 formati alt grup” si asa mai departe. Scrierea pe tabla a numerelor este o alta idee buna pentru ca va evitati folosirea vocii si ii ajutati pe copiii sa “rezolve o problema”, aceea de asi gasi noul loc in sala si sa dezvolte un sens de spatiu in sala de lectie. Incercati sa “decorati” sala cu obiecte personale ca: ghiveciuri de flori, acvariu cu pesti sau chiar si un hamster care contribuie la dezvoltarea simtului de raspundere al copiilor. Daca vor sa le pastreze in sala pentru ca le plac vor trebui sa aiba grija de ele. De asemenea puteti sa “angajati” copiii sa aiba diferite raspunderi in timpul lectiei: colectarea hirtiilor de extemporal, colectarea materialelor la sfirsitul unei activitati sau al lectiei, etc. Decongestionati zonele in care exista o “circulatie” mai intensa decit in alte parti ale salii ca de exemplu locurile unde copiii lucreaza in grup, zona din preajma ascutitoarei daca o aveti intr-un loc precis, locul unde se acumuleaza gunoiul, locul unde aveti materialele folosite in lectie, scaunele si mesele unde copiii lucreaza si catedra profesorului.

IMPORTANT: Afisati numai ceea ce veti folosi in predare pe parcursul anului ca de exemplu cuvinte de vocabular, formule matematice, etc pe care copiii le pot vedea si folosi cu usurinta in invatare. De asemenea schimbati afisele de pe pereti cu altele noi daca copiii cunosc materialul expus pe aceste afise. Nu dedicati un timp prea indelungat “decorarii” clasei de sala. Este important sa aveti deja preparate lucrurile cele mai importante la incepul scolii si puteti sa continuati cu altele dupa aceea.

***In citeva zile, eu voi incepe noul anul scolar. Va voi tine informati despre alte idei pe care le voi folosi in prepararea salii mele de clasa si voi posta imagini. Urmatorul post va fi despre crearea de “Reguli si proceduri permise in clasa ” pe care copiii trebuie sa le cunoasca si sa le respecte incepind cu prima zi de scoala. 

Photo: http://www.pexels.com

Now it's your turn...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s