[for Romanian Teachers] Favoritele copiilor – Quizizz si Kahoot pentru predare si testare


Light bulb idea

Pe timpul verii am luat un curs si am auzit pentru prima oara de un website numit http://quizizz.com/.

Quizizz permite profesorilor sa isi atinga o multitudine de obiective dar de cele mai multe ori este folosit pentru testare. Profesorul creeaza intrebari, probleme, adauga imagini, sonor, “zicale” care ii atrag pe copii, ii iau prin surprindere si ii ajuta sa fie direct implicati in procesul lor de invatare. Copiii au control asupra performantelor proprii care sint reprezentate numeric prin scorurile obtinute la fiecare “quiz”. Sectia “publica” este foarte vasta si daca un profesor nu este familiarizat cu tot programul poate sa gaseasca alte “quizzes” deja create¬†de alti profesori. Cu toate ca nu exista un app, copiii pot folosi orice produs tecnologic de la computer la smartphone pentru ca vor “log in” utilizind Google de exemplu. Profesorii trebuie sa creeze un cont, care este gratis, ca sa aiba access la rapoarte care arata performantele copiilor pe care pot sa le foloseasca sa decida care este urmatorul pas in diferentierea instruirii copiilor.

Kahoot.it ca si Quizizz, este un educational site care se poate folosi pentru toate subiectele si in toate limbile. Am observat deja ca unii profesori din Romania folosesc Kahoot in clasele lor si daca urmaresc sa captiveze atentia copiilor vor trebui sa le imbunatateasca aspectul. Kahoot este un website ideal pentru orice virsta. (https://getkahoot.com – “Make Learning Awesome”)

Cu ajutorul imbunatatirilor recente ale website Kahoot si al GIFs (“Graphics Interchange Format – Picture Format” – http://www.internetslang.com) am reusit sa creez un exemplu de lectie. Sansele copiilor de a urmari o lectie cu atentie se maresc daca folositi animatii caraghioase pe care ei le plac. De asemenea am reusit sa includ o mini-lectie folosind http://www.youtube.com).

(Images above: movie “Minions, 2015, http://www.Giphy.com si PlanetNutshell)

Am inceput sa folosesc Kahoot citiva ani in urma pentru ca era atractiv pentru copii. Pregateam probleme care luau de obicei pina la doua minute sa fie rezolvate, intrebari “adevarat/neadevarat” sau recunoasterea raspunsului, mai ales pentru recunosterea definitiilor, sau “completeaza cuvintul care lipseste”. Creeam Kahoots cu 5-10 problems sau 15-20 probleme si dupa un timp mi-am dat seama ca felul in care utilizam Kahoot nu avea nici o influenta asupra pregatirii copiilor. Nu exista nici o substanta in invatare cind copiii doar “ghicest” raspunsurile in cele mai multe ocazii. Nu am vrut sa abandonez ideea folosirii Kahoot in lectiile mele deoarece copiii erau foarte bucurosi cind il foloseam. Am aflat de curind de un alt mod de folosire al Kahoot numit “Blind Kahoot” care poate fi folosit pentru predarea unei lectii. Profesorii ar trebui sa stie ca Quizizz si Kahoot pot fi folosite pentru predare si nu numai pentru testare pentru ca atunci cind lectia devine atractiva, copiii sint captivati si pot sa se concentreze pentru acele citeva minute necesare pentru asimilarea materialului de lectie.

Featured Image: http://www.giphy.com

Now it's your turn...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s