[for Romanian teachers] Cum sa creati un mediu tehnologic cu un buget cit mai redus


Nu mai exista nici o indoieala cu privire la nevoia utilizarii tehnologiei in scoli. Este de inteles ca nu toate scolile din Romania au la dispozitie aparate tehnologice deoarece nu isi pot permite din punct de vedere financiar. Chiar asa fiind situatia, nu exista nici o scuza pentru profesori ca sa nu devina “inventivi” in loc sa se plinga si sa critice sau sa ii astepte pe altii sa aiba grija de nevoile lor profesionale. In fiecare an, profesorii din Statele Unite cheltuiesc o gramada de bani din buzunarul propriu pentru cumpararea de carti de specialitate, produse si programe tehnologice, produse pentru uzul copiilor pornind de la creioane si hirtie de scris ca sa isi poata faca meseria cum trebuie. Chiar daca scoala nu poate sa ofere acces la tehnologie profesorii pot pe cont propriu sa isi acopere aceste necesitati minime. Problema este numai sa se “vrea” si sa se ia initiativa ca sa indeplineasca acest scop.

De ce ar avea nevoie un professor ca sa isi amenajeze sala de clasa cu cea mai putina dar necesara tehnologie de care copiii au nevoie sa invete corespunzator cu cerintele minime ale secolului 21?

  • Desktop sau laptop – este greu de crezut ca la ora actuala mai exista cineva in Romania care sa nu aiba posibilitatea sa procure un computer personal. Chiar daca aceasta ar fi situatia exista tot felul de locuri pe Internet care ofera desktop sau laptop reparate care se vind foarte ieftin si care pot sa mai functioneze pentru cel putin doi ani pina veti putea sa cimparati unul nou sau mai de calitate. O alta solutie este sa “investiti”, pentru ca orice cumparati pentru a va putea faceti meseria la nivelul cerut, este o investitie, impreuna cu alti profesori si sa impartiti costul. In acest fel veti stiti sigur ca veti avea acces la tehnologie si veti putea planifica lectii de calitate.
  •  Conectie la Internet – impartiti costul daca nu puteti sa platiti singuri.
  •  Printer – care este conectact la desktop sau laptop si cu care va veti putea faceti copii de hirtie pentru documentele dumneavoastra dar si pentru activitati pentru copii. Veti avea nevoie de “ink” sau “cartridge” care sint foarte rezonabile si dureaza destul de mult timp. Trebuie sa va bugetati daca stiti ca nu va veti permite un altul destul de curind.
  •  Hirtie pentru printer– ati putea cere parintilor copiilor, prietenilor, familiei dumneavoastre si alte persoane sa faca a donatie la inceputul scolii ca sa puteti cumpara hirtie. Daca cantitatea de hirtie este foarte redusa folositi computerul si creati lectii pe computer pe care le puteti prezenta copiilor pe ecran. Sugerati parintilor copiilor sa se duca la bere mai rar si sa inceapa sa investeasca in educatia copiilor lor.
  • Proiector special pentru scoala – de asemenea sint locuri pe Internet care vind aceste priectoare la un pret redus ca de exemplu http://www.ebay.com ($80). Nu trebuie neaparat sa fie nou. De asemenea puteti contribui cu alti profesori sa aveti un proiector. Did cind in cind va trebui sa schimbati becul si sa curatati filtrul lucru care se intimpla o data la doi sau trei ani.
  • Ecran – nu aveti nevoie de nimic special. Puteti sa folositi tabla de scris de pe perete pe care o aveti in sala de clasa si acoperiti-o cu un cearceaf alb ca sa puteti arata lectia pe care ati creat-o pe computer. Ar fi o idee foarte buna daca aveti un magazin care vinde placi albe care se folosesc la acoperirea zidurilor sau tavanelor in constructie pe care le puteti insuruba in perete. Acestea sint foarte usor de curatat si daca aveti “dry erase markers”, caroici care se sterg cu usurinta, veti putea scrie in timp ce prezentati lectia de pe computer.
  • Cabluri de conectie – acestea vin impreuna cu fiecare aparat technologic.
  • Wireless mouseTHE BEST INVENTION EVER!!! pentru o prezentare a unei lectii create pe computer. Dupa cum am mentionat in alte scrieri trebuie sa va miscati continuu prin sala ca sa controlati si sa ajutati copiii. Daca stati numai linga computer sau tabla sansele sint ca veti pierde atentia copiilor si va veti afla ca find singurul sau singura care vorbeste. Acest “mouse” il puteti avea in buzunar si puteti sa va miscati oriunde pentru ca veti putea sa predea din orice parte a clasei. Nu aveti nevoie de “mouse pad” pentru ca il puteti misca chiar pe corpul si hainele dumneavoastra, pe masa, sau perete. Costul pe ebay este un jur de $4.
  • Document Camera – cea mai rezonabila din punct financiar este “Elmo Document Camera” pe care de asemenea o puteti gasi in multe locuri pe Internet. Inca o data, ebay o ofera la un pret rezonabil ($80). Nu trebuie sa fie neaparat noua. Este important sa functioneze. Cea pe care o folosesc la ora actuala o am de 9 ani si inca este in foarte buna conditie de functionare. Document camera se conecteaza la computer si proiector si va salveaza a gramada de copii de hirtie. De asemenea copiii pot sa scrie pe hirtie si sa prezinte ceea ce au de prezentat care se proiecteaza pe ecran pentru a fi vizibil pentru toata clasa.

impossible

In concluzie, as vrea sa spun ca posibilitati exista. Este important de stiut daca VRETI sa va faceti meseria cum trebuie sau ii asteptati pe altii sa o faca pentru dumneavoastra. Pentru ca acesta fiind cazul o sa asteptati FOREVER si sansele sint ca nu se va intimpla. Totul depinde de profesori daca vor intr-adevar sa ajute si sa devina parte din educatia copiilor.  In timpurile prezente utilizarea tehnologiei nu mai este o optiune. ESTE O CERINTA.

Now it's your turn...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s