[for Romanian teachers] Sa devin profesor, sa nu devin profesor


Cu cit citesc mai mult despre modul in care situatia educatiei din Romania deruleaza la ora actuala cu atit mai mult ma inspaimint. Nu imi vine sa cred cum publicul trateaza profesorii care au ajuns sa fie bataia de joc al oricarui “moron”(nu am vrut sa folosesc cuvintul “imbecil” asa cum il traduce dictionarul de limba Romana pentru ca acesta nu este limbajul pe care l-am invatat in scoala).

Pentru ca toti au dreptul la cuvint nu inseamna neaparat ca au ceva valoros de spus care merita timp si atentie . In vremea in care am crescut in Romania daca nu aveai ceva inteligent de zis mai bine iti tineai gura inchisa. Nu faceti nimic mai mult decit sa “otraviti” mintea celor tineri si mai ales a copiilor care au nevoie de o viata mai buna si deci de profesori care pot sa isi faca meseria cu entuziasm.

Nu imi vine sa cred cind citesc tot felul de “bazaconii” pe Internet ca de exemplu cum sa stimulezi critic mintea in timpul unui curs sau cum sa stimulezi “inteligentele” copiilor si alte cuvinte MARI care au originea in traduceri de limba Engleza care nu sint deloc compatibile cu necesitatile cerute de educatia romaneasca dar arata cit de “cultivat(a)” este traducatorul sau traducatoarea!

Copii si studenti care sa judece competenta profesorilor? Imi pare rau sa ii dezamagesc pe unii dar asa ceva nu exista in scolile din Statele Unite. Studentii se duc la cursuri si nu critica  ceea ce li se preda. Daca nu le place ce invata se pot retrage din facultate. Daca cineva are nevoie de o diploma de invatamint superior va face exact cum cere profesorul. Nu se pune problema.

Profesorii de la nivele de gimnaziu si liceu conduc “surveys” sau sondaje de opinie pentru a stii cum predarea lor ii afecteaza pe copii, un “feedback” de care au nevoie ca sa isi reglementeze metodele de predare. Copiii nu dau afara profesorii doar pentru ca nu ii plac. In invatamintul modern, cunoasterea materiei reprezinta o parte foarte mica in educarea unui copil pentru ca este de inteles ca profesorul trebuie sa stie materia, altfel cum a ajuns sa o predea?

Parintii au devinit implicati sa judece abilitatile si performantele profesorilor? De ce nu s-au dus ei la facultate ca sa invete sa isi educe copiii asa cum doresc ei? Inca se mai vorbeste de timpuri de pe vremea razboiului (???). Profesori criticind alti profesori? Predau in Statele Unite de peste 12 ani si nu am vazut asa ceva sa se intimple. Aici profesorii se ajuta, se sustin unul pe altul si lucreaza impreuna pentru a educa fiecare copil pentru ca asta le este meseria si nu trebuie sa se placa unul pe altul. Pentru ca in final nu este vorba despre nimeni altcineva decit de copii.

Oameni care poate ca nu au o educatie superioara nu au de ales pentru ca trebuie sa isi dea copiii pe mina unor snobi, care sa spun drep nu inteleg ce i-a convins sa intre in aceasta profesie daca se gasesc sa fie intotdeuna nemultumiti. Nimeni nu va veni sa va rezolve problemele daca credeti ca aveti probleme. Pina va puneti “fortele” impreuna si incetati “balacariile” pe stil romanesc nu veti vedea nici un rezultat.

Situatia educatiei este bolnava si are nevoie de o solutie clara, unitara si imediata. S-a ajuns la timpul cind nu se mai poate vorbi doar pentru placerea de a vorbi. Chiar daca aceasta inseamna revolutionarea intregului sistem de invatamint pornind cu restructurarea scolilor si felului de pregatire si predare in orice domeniu intr-un fel in care sa serveasca suportul si promovarea tarii.

Ma tot intreb ce se intimpla cu profesorii de la nivel universitar din domeniul educatiei? Nu mai este prima lor prioritate sa pregateasca cadre didactice de calitate sau sint doar interesati sa isi umple buzunarele proprii? Inca dupa 25 de ani de cind am parasit tara unde mi-am inceput cariera inca aud oamenii vorbind de aceleasi subiecte: ca profesorii nu fac de ajuns pentru copii, ca profesorii primesc bani pe cai neoficiale, ca nu exista bani deajunsi pentru a imbunatatii invatamintul, ca toata lumea e nemultumita, etc. Dar in realitate exista oameni care gasesc “cai” prin care sa isi ridice nivelul de venit personal si isi permit sa alerge dupa titluri si locuri “superioare” in “societatea” romaneasca. Este vina adultilor carora le place sa se certe si sa se invinovateasca unul pe altul in public fara a accepta nici o raspundere. Nu ma surprinde existenta acestui comportament. Este tipic romanesc.

Nu sint profesorii de vina cind copiii incep sa aiba alte prioritati. Sint parintii, prietenii, si toata lumea care alearga dupa imbogatire in modul cel mai usor. Aceasta este lectia pe care o predati copiilor din ziua de azi. Le aratati ca este posibil sa cistige bani fara a avea prea multa educatie. Atita timp cit expuneti copiii la “certuri” si “discutii” unde nu puteti sa ajungeti la un consintamint creati numai un “freak show” pe care nu este necesar ca copiii sa il inteleaga dar este de ajuns sa recunoasca ca nu reprezinta nimic bun pentru viitorul lor. Incetati traducerile si copierile si incepeti sa “ginditi critic” cu mintile dumneavoastra. Toata lumea a devenita experta si da sfaturi sau mai bine zis isi “impun” vederile personale. In aceasta directie nu vad nimic diferit de cind am crescut in vremurile comuniste.

Atita timp cit acceptati sa traiti in coruptie si nu aveti o fundatie puternica nu va asteptati la miracole ca nu vor avea loc. O casa se construieste de jos in sus si nu in ordine inversa. Inca mai aveti ceva timp ca sa incepeti constructia “casei” dumneavoastre care se va realiza numai printr-un efort colectiv. Aveti mult de lucru si cu cit mai mult timp asteptati cu atit o sa va fie mai greu. Generatiile mai in virsta care si-au facut “averea” se pot pensiona fara nici o grija. Acestia in special ar trebui sa isi ia obligatia pe care o datoreaza generatiilor mai tinere, acum cind mai au timp, ca sa ii ajute ca sa isi construiasca o viata macar pe jumatate buna comparabila cu viata pe care au fost norocosi sa o traiasca.

Now it's your turn...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s