[for Romanian teachers] Cum sa gasesti modalitati de ai invata pe toti copiii


why-where

“Differentiated Instruction”

Traducere a termenilor:

  • differentiated –  diferite
  • instruction – predare

“Differentiated Instruction” sau “Predarea in moduri diferite” este o metoda pe care profesorii o folosesc ca sa reuseasca sa ii invete pe toti copiii cunoscind faptul ca fiecare copil invata in feluri diferite. Aceasta metoda nu reprezinta numai o asistenta suplimentara de care unii copii au nevoie dupa ce profesorul a terminat prezentarea unei lectii. “Differentiated Instruction” reprezinta o metoda prin care profesorii ii ajuta pe copii sa fie productivi in invatare luind in consideratie stilurile de invatare ale fiecarui copil, interesele personale in diferite subiecte si diferite feluri de a asimila materialul in urma instruirii profesorului.

Cele trei componente ale procesului de instruire in care profesorii pot ulitiza “Differentiated Instruction” sint:

  1. Aranjamentul folosit pentru materialul predat – de exemplu un copil invata ascultind la prezentarea sau demonstratia profesorului si alt copil invata daca citeste direct din manual sau asculta la o lectie inregistrata pe computer. De asemenea trebuie sa se ia in consideratie si nivelul de dificultate al materialului predat. Un copil poate invata la un nivel de incepator, altul poate invata la nivel mai avansat si altul are nevoie numai sa vada sau sa asculte demonstratia profesorului. Predarea materialului in mod diferit ajuta pe profesor sa ii faca pe copii sa inteleaga si sa absorbe cu usurinta ceea ce preda. In loc ca profesorul sa insiste pe mici detalii in predare va trebui sa le permita copiilor sa explore concepte cu diferite nivele de complexitate sau sa le permita copiilor sa isi aleaga subiecte legate de continutul lectiei. De asemenea, profesorul ar trebui sa ia in consideratie modalitati alternative de predare care nu altereaza sau diminueaza imaginea proprie a copilului ca de exemplu utilizarea unei lectii cu un nivel mai redus de intelegere decit potentialul real de intelegere a copilului. De asemenea nu “stigmatizati” imaginea proprie a copiilor prin folosirea de “flexible grouping” sau separarea copiilor in grupuri care se afla la acelasi nivel de performanta: “nivelul jos”, “nivelul mediu” sau “nivelul avansat”. Assesment” sau “evaluarea invatarii” trebuie sa aiba loc in fiecare lectie. Este un proces continuu si permanent fie prin acordarea de note, cerind altor profesori sa va observe lectia, cererea de “feedback” de la parinti, analizarea diferitelor lucrari ale copiilor, etc.
  2. Modul in care lectia este predata se refera la cit de mult si cit de eficient un copil a absorbat informatia in urma predarii materialului de catre profesor. Copiii pot fi grupati depinzind de interese pe care le au in comun, preferinta pentru studiere independenta, sau creerea de “graphing organizers” (www.inspirations.com). De asemenea, profesorii pot creea diferite proiecte cu diferite grade de dificultate care acopera o varietate de stiluri de invatare ca de exemplu, “stations” sau statii unde copiii pot sa aleaga statia unde vrea sa lucreze sau profesorul cere copiilor sa lucreze pe rind la fiecare statie.
  3. Rezultatul predarii reflectat in cit de precis este un copil in a arata ca a invatat ceea ce i sa predat se poate verifica prin crearea de diferite proiecte pe acelas subiect ca de exemplu un desen sau o pictura, un cintec, rap, sau o poezie, o prezentare in fata clasei, crearea si executarea unei scenete, sau o poveste originala. Doua exemple de activitati pe care profesorii le folosesc foarte des sint “Tic-Tac-Toe” sau “X si Zero” si “Cubing” sau “Cubul”. “Tic-Tac-Toe” ofera noua posibilitati din care copiii aleg numai trei ca sa creeze un anumit punctaj in linie si in orice directie. “Cubing” permite copiilor sa aleaga diferite activitati corespunzatoare punctajului dorit prin aruncarea cubului care are o activitate descrisa pe fiecare suprafata. Intr-un post viitor, voi elabora mai multe activitati si planuri de lectie pe care profesorii le pot folosi pentru “Differentiated Instruction”. Unii specialisti in “Differentiated Instruction”, ca de exemplu Carol Ann Tomlinson, propun un al patrulea element prin care procesul de invatare poate fi “differentiated”.
  4. Mediul fizic al salii de clasa in care are loc invatarea. De exemplu copiii care sint foarte energetici din punct fizic pot folosi mingi de cauciuc, care sint de fapt utilizate in lectia de educatie fizica, in loc de scaune. In acest fel se pot misca cind simt nevoia de miscare. Un copil care nu poate sa vada la distanta trebuie mutat mai aproape de locul de unde profesorul prezinta lectia. Profesorul trebuis sa ajusteze si sa schimbe mediul salii de clasa unde are loc predarea corespunzator necesitatilor fizice ale copiilor.

Now it's your turn...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s