[for Romanian teachers] Cum facerea temelor influenteaza invatarea


tema

“Cine NU si-a facut tema astazi?” Aceasta era o intrebare la care nu imi propuneam sa raspund niciodata cind eram in scoala in Romania.

Profesorii puneau aceasta intrebare fara as dea seama cit de degradant si jignitor era pentru un copil sa se ridice in fata clasei si sa admita ca nu si-a facut tema. Imi faceam temele de frica profesorului sau ca sa ii multumesc pe parinti. Intimidarea copiilor, mai ales la nivel elementar, era una din multele tactici care ii influentau negativ pe copii din multe puncte de vedere. Daca profesorul corecta tema, nota primita era foarte importanta. Ultimul lucru pe care un copil si-ar fi dorit era sa fie “prins” cu tema nefacuta. O SINGURA DATA era suficient sa obtii o nota scazuta pentru ca imediat pierdeai punctele valoroase care afectau media pe trimestru. Aceasta insemna foarte multa munca din partea copilului ca sa obtina note care sa suplimenteze punctele pierdute.broken-heart

Mai tirziu, la nivel de gimnaziu si de liceu, putin ii pasa profesorului de Matematica, ca pe linga cele 50 de probleme pe care sa le rezolvam pina a doua zi, mai existau si alte materii pentru care trebuiam sa facem teme tot pentru a doua zi. In fiecare noapte petreceam cel putin trei ore ca sa imi fac temele si nu numai ca sa le fac dar trebuiau sa fie corecte si de cele mai multe ori “la perfectie”. homework-help

Cu cit am avansat in virsta, mai ales pe vremea liceului si a facultatii, volumul temelor a crescut la un nivel atit de ridicol incit dupa un timp am inceput sa “copiez” teme de la alti copii. Ajunsesem sa facem teme prin “rotatie” ca sa putem face fata deoarece timpul dupa programul de scoala devenise din ce in ce mai limitat. Nu m-am plins niciodata de volumul crescut de lucru sau de dificultatea temelor. Trei sau patru ore de studiu pe zi era ceva normal pentru studiu individual. Nu intelegeam de ce trebuia sa rezolv 10 probleme despre acelasi concept si nici nu am pus niciodata intrebarea. “Tema pentru acasa” era un subiect “tabu” pe care copiii si parintii nu aveau nici o indrazneala sa “negocieze”.

Cit de mult s-a schimbat situatia temei in ziua de azi in Romania?

Tema este obligatorie la ora actuala. Ma intreb citi copii reusesc sa petreaca ore intregi ca sa completeze teme pe care ori nu le inteleg sau sint prea dificile si nu au pe altcineva care sa ii ajute. Obiectivul temei este de a suplinii invatarea care a avut loc in scoala pe care profesorul o foloseste impreuna cu alte metode de masurare a invatarii ca sa isi dea seama daca fiecare copil a retinut materialul predat sau are nevoie sa isi ajusteze metodele de predare cind copilul are nevoie de mai multa instruire. Problemele de mare dificultate se pot oferi ca sa ii incurajeze pe copii sa cistige puncte suplimentare pe care le pot folosi sa isi inbunatateasca notele sau ca  sa obtina diferite “avantaje” pe timpul clasei.

Care este situatia temei in lume?

Copiii din Shanghai, de exemplu, petrec 14 ore in medie pe saptamina facindu-si temele (Rebecca Klein, HuffPost Education) timp care este comparabil cu cel petrecut de multi copii din Romania. Copiii din Federatia Rusa petrec in jur de 5-6 ore in medie pe saptamina pentru facerea temelor. De-alungul timpului m-am tot intrebat daca un volum crescut de exercitii, de Matematica de exemplu, si un timp indelungat de pregatire a temelor contribuie intr-adevar la o invatare eficienta pentru fiecare copil. Este curios de observat cum copiii din Japonia, care sint cunoscuti pentru performante lor ridicate in special la Matematica si Fizica, petrec numai 4 ore in medie pe saptamina pentru prepararea temelor. Aceasta realitate s-ar putea interpreta prin faptul ca invatarea este atit de riguroasa in scoalile din Japonia incit copiii nu au nevoie sa petreaca ore indelungate de pregatire individuala in afara programului de scoala. Una din directoarele scolii unde predau a spus ca totalul minutelor permis pentru un copil ca sa isi faca temele intr-o noapte este numarul nivelului clasei inmultit cu 10. Cu alte cuvinte, un copil in clasa a saptea va avea nevoie de 7 x 10 = 70 minute pe noapte de asi face temele pentru toate subiectele ceea ce ar insemna aproximativ 5-6 ore pe saptamina. O alta scoala la care am lucrat cerea profesorilor ca notele pentru teme sa nu depasesca 10 la suta din totalul notelor acordate pentru o materie.

stress-man

Care sint avantajele temei?

  • Copiii practica acasa ceea ce au invatat in scoala.
  • Copiii sint incurajati sa gindesca singuri fara ajutor.
  • Copiii dezvolta un anumit nivel de raspundere. Copiii inteleg punctualitatea pentru ca tema va trebui sa fie gata pina a doua zi sau urmatoarea lectie.
  • Reprezinta o ocazie buna pentru intreaga familie sa fie implicata in educatia copiilor.

Care sint dezavantajele temei?

  • Copiii au nevoie de refacere mentala si fizica si timp de joaca dupa 6-7 ore petrecute la scoala. De asemenea au nevoie de timp sa petreaca cu familia lor.

sunset-family

  • Prea multe teme ii incurajeaza pe copii sa “copieze” unul de la altul si sa obtina note pe “nedrept” ceea ce nu beneficiaza invatarea.
  • Majoritatea profesorilor sint foarte ocupati cu crearea de planuri de lectie care necesita un timp indelungat si de cele mai multe ori copiii incep sa studieze ceva nou pina primesc notele pentru teme.

Si acum citeva lucruri despre experienta mea personala cu tema, aici in Statele Unite. De cele mai multe ori trebuie sa “alerg” dupa copii sa le reamintesc sa isi faca tema chiar daca stiu ca este afisata intotdeauna in acelas loc in sala de clasa. De cele mai multe ori nu isi fac tema “la timp” si vor fi penalizati pierzind puncte. Unii profesori acorda citeva zile pentru copii ca sa poata sa isi completeze temele. De exemplu, copiii din clasa mea aveau o prelungire pina Vineri a fiecarei saptamini sa isi faca toate temele si sa mi le dea ca sa le corectez. Dupa un anumit timp, copiii uitau sa prezinte temele si notele incepeau sa devina din ce in ce mai reduse. De doua ori pe fiecare “sfert” de an scolar le acordam timp de obicei Vinerea ca sa isi completeze cit mai multe teme in clasa dupa care le luam acasa ca se le corectez. Era foarte mult de lucru. Petreceam toate Simbetele si Duminicile corectind teme si alte lucrari ale copiilor pe linga pregatirea de zi cu zi pentru toata saptamina care urma. Majoritatea temelor erau facute gresit sau erau partial facute.

Nu am intotdeuna timp in cadrul lectiei ca sa corectez teme impreuna cu copiii. A devenit o mare pierdere de timp si irosire de energie din partea mea. In ultimii doi ani, am incetat sa dau teme pentru acasa. Copiii primesc exercitii pe care trebuie sa le rezolve in clasa pina la sfirsitul lectiei sau le pot lua acasa sa le completeze daca nu reusesc sa le termine si mi le dau a doua zi. Exista copii care vor sa exerseze mai mult acasa. Acestia primesc puncte suplimentare. Am ajuns la concluzia ca atita timp cit copiii retin materialul predat in timpul lectiei tema isi pierde importanta. De aceea profesorii trebuie sa “masoare” in permanenta cit de eficienta este”invatarea”. Am pregatit o lista cu websites pe care copiii le pot folosi acasa daca doresc sa exerseze un anumit concept. Aceasta actiune nu este obligatorie. Este numai pentru copiii si parintii interesati.

Din punctul de vedere al copiilor cel mai mare beneficiu al eliminarii sau reducerii temei pentru acasa va fi formarea si cresterea raspunderii pentru calitatea lucrului efectuat in clasa. De asemenea, copiii vor deveni mai interesati in lectie pentru ca vor trebui sa isi termine lucru in clasa. “Stressul” cauzat de existenta si cerintele temei va fi redus si copiii vor putea sa petreaca timpul fiind implicati in alte activitati in care prezinta un interes personal si impreuna cu persoane apropriate. Parerea mea personala este ca specialistii din domeniul educatiei trebuie sa conduca cercetari serioase pe subiectul temei si apoi sa decida daca este in avantajul sau dezavantajul copiilor fara a pierde calitatea  procesului de educare. De aceea exista scoli “pilot” unde au loc tot felul de experimentari in domeniul educatiei si in urma carora se decide ce “merge”, ce trebuie sa fie pastrat si ce trebuie sa fie eliminat. Nu va face mare diferinta daca un copil exerseaza un concept numai de 3-4 ori in loc de 10 ori ca sa demonstreze ca l-a retinut. Nu spun ca tema ar trebui sa fie complet eliminata. Situatia va fi diferita de la caz la caz. Profesorii sint aceia care vor decide daca tema va fi sau nu va fi in avantajul copilului. Cel mai important lucru de retinut cind se acorda teme pentru acasa este ca profesorul sa mentina o balanta intre viata scolara si viata personala a copiilor.

In final, citi copii isi vor aduce aminte si vor folosi in viata lor de adult Legea Exponentilor sau alte concepte care nu vor avea nici o aplicatie practica daca nu isi continua pregatirea profesionala intr-un domeniu care cere aceasta informatie? La urma urmei, Internetul va continua sa rezolva toate problemele de Matematica!

Photos: http://www.pixabay.com and http://www.pexels.com

Now it's your turn...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s