[for Romanian teachers] Ce ar trebui sa cunoasteti inainte sa “Flip Your Classroom” (part 2)


In Flipped Classroom also see [for Romanian teachers] Ce inseamna “Flipped Classroom”? (part 1)

Inainte ca un profesor sa aleaga aceasta metoda de predare, trebuie sa cunoasca foarte bine nivelul de dezvoltare al capacitatilor mentale si comportamentale ale copiilor la diferite virste.

man-1527674__180

Unii specialisti spun ca perioada maxima de concentrare a unui copil asupra predarii profesorului echivaleaza cu virsta cronologica a copilului +1. Deci pentru un copil de 8 ani perioada de concentrare ar fi 8 + 1 = 9 minute (sursa necunoscuta – Behavior Management Important Facts – The Student Coalition For Action In Literary Education). Jovan Jones, Development Facilitator –  Cumberland County Schools in North Carolina, spune ca cercetari ale activitatii creierului copilului au aratat ca durata unei perioade de concentrare asupra predarii profesorului nu poate sa fie mai lunga decit numarul care reprezinta jumatatea virstei copilului. In acest caz, un copil de 8 ani poate sa se concentreze numai pentru 4 minute in timpul predarii unei lectii.

La prima vedere, a fost greu de crezut. Am observat comportamentul copiilor intre virstele de 11 si 13 ani pentru citeva zile, mai mult din curiozitate si cu nici o intentie de cercetare stiintifica, si pot spune ca a doua varianta este mult mai precisa. Am cronometrat timpul meu de predare si de fiecare data am observat ca era imposibil de a continua lectia peste 5-6 minute de predare. Este important ca profesorii sa cunoasca acest fapt pentru ca vor trebui sa selecteze si sa organizeze activitati corespunzatoare indeplinirii obiectivului de lectie. Inaintea cunoasterii acestei realitati stiintifice nu am putut sa imi dau seama de ce copiii deveneau agitati si pierdeau interesul in lectie. In accelasi timp, pierdeam controlul clasei manifestat prin aparitia dezordinei si ii invinovateam pe copii pentru comportamentul lor necorespunzator, fara a realiza ca timpul meu de predare depasise cele 5-6 minute.Chaos

Este greu de imaginat cum un copil de 8 ani, care se poate concentra numai 4-5 minute intr-o sesiune de predare, ar putea sa stea intr-un loc sa urmareasca un video pe care poate nu il intelege de prima oara sau il vizioneaza singur fara ajutorul unui adult. Numai pentru cele 4-5 minute pe care ne asteptam ca un copil sa le petreaca in fata ecranului unui computer urmarind un video, pe care va trebui citeodata sa il vizioneze de citeva ori in mai mult de 4-5 minute, are mai mult sens ca invatarea sa aiba loc in clasa sub indrumarea profesorului. Daca un profesor gaseste necesar sa foloseasca aceasta metoda va trebui sa ia in consideratie urmatoarele:

  1. Accesul la tehnologieEste raspunderea profesorului sa asigure conditiile necesare copiilor ca sa poata  utilizeze tehnologia in afara scolii daca parintii nu pot sa le ofere un computer cu acces la Internet. Pentru copiii care nu au acces la tehnologie in afara scolii, profesorul poate sa aranjeze cu scoala ca sa permita copiilor sa foloseasca echipamentul tehnologic in afara programului de scoala. In acest caz, parintii trebuie sa fie de acord si sa fie valabili sa ii aduca pe copii la scoala inainte de program si sa ii ia de la scoala dupa incheierea programului. Cu permisiunea scolii, copiii pot imprumuta laptop sau tableta sa ia acasa ca sa isi poate face tema. Profesorul trebuie sa se asigure ca parintii si nu numai copiii stiu cum sa manevreze un video: cum sa il inceapa, sa il opresca, sa il intrerupa, sa il miste inainte si inapoi si sa regleze sonorul. Profesorii vor trebui sa pregateasca flashdrive sau DVD cu videos pentru copiii care au computere dar nu au acces la Internet.
  2. Nivelul de motivatie al copilului Nu toti copiii sint motivati sa isi faca temele in afara programului de scoala. Imaginati-va 20 din 30 de copii care nu si-au facut tema pentru ca au uitat sau pur si simplu nu au vrut sa o faca. Va fi imposibil pentru profesor sa organizeze discutiile, activitatile si proiectele planificate cind majoritatea copiilor sint nepregatiti.
  3. Nivelul de motivatie al parintilor Unii parinti sint de asemenea nemotivati sau nu au timp sa-si asiste copilul cu tema daca sint ocupati cu serviciu sau au alte responsabilitati. Cind am incercat sa folosesc metoda cu copiii din clasele mele la gimnaziu, parintii nu au fost de accord sa le permita copiilor sa vizioneze videos acasa pentru ca au inteles ca “aceasta metoda este o scuza pentru profesori sa nu mai predea in clasa”. Multi parinti nu isi dau seama ca folosirea aceastei metode “creeaza” mai mult timp pentru discutii in clasa deoarece copiii sint deja familiarizati cu lectia zilei.
  4. Nivelul de motivatie al profesorului  Planificarea lectiilor folosind metoda “Flipped Classroom” necesita timp pentru pregatirea unui video si a activitatilor pentru toti copiii. Multi profesori prefera sa nu foloseasca aceasta metoda pentru ca preparea unei lectii necesita un timp  indelungat.Profesorii care au avut succes cu aceasta metoda au exersat-o pentru citiva ani de zile. In ciuda acestor realitati, profesorii pot folosi variante ale metodei “Flipped Classroom”:
  1. Metoda “In-class flip” care a fost incercata de Jennifer Gonzalez (“Cult of Pedagogy”)

High school children working togetherPrin aceasta metoda, profesorul creaza video pe care il foloseste in timpul lectiei de clasa. Profesorul plaseaza un computer sau laptop intru-un anumit loc in sala de clasa. Copiii sint separati in grupuri de 3-4 copii intr-un grup si se misca prin rotatie. Cind le vine rindul sa opreasca in acest loc, vor viziona video impreuna cu ceilalti copii din acelas grup. In acest fel, profesorul va avea timp sa asiste copiii din celelate grupuri si pe cei care au nevoie de instruire individualizata.

Un lucru pozitiv al aceastei variante este faptul ca profesorul poate sa controleze daca toti copiii au vizionat video. De asemenea profesorul este valabil sa raspunda imediat la intrebarile copiilor. Aceasta varianta are unele dezavantaje. Profesorul trebuie sa creeze activitati pentru copiii care nu vizioneaza video si rotarea grupurilor poate sa incetineze lectia si clasa poate sa devina haotica.

  1. “Lesson flip” – Unii profesori au obtinut rezultate bune la nivel elementar  cind au “flipped” numai o lectie. Alti profesori sugereaza folosirea acestei variante pentru copiii care sint in urma cu intelegerea materiei sau au nevoie de asistenta individuala.

Este adevarat ca unii profesori sint temptati sa foloseasca aceasta metoda poate pentru ca este “noua” si cred ca tot ce este nou este neaparat si “bun”. Retineti ca metodele de predare pe care un profesor le alege trebuie sa faciliteze invatarea copiilor si atingerea obiectivelor de lectie. Daca ati incercat “Flipped Classroom” pentru vreo doua zile si nu ati obtinut rezultatele asteptate intrerupeti folosirea si gasiti o alta modalitate de predare.

***Cu cele doua posturi pe care le-am scris despre acest subiect si cu articolul de mai jos aveti destule informatii si la obiect care va vor ajuta sa incepeti folosirea sau modificarea modelului “flip” in clasa dumneavoastra https://www.panopto.com/blog/7-unique-flipped-classroom-models-right/ for  article “7 Unique Flipped Classroom Models — Which is Right for You?”

Featured Image: http://www.pixabay.com

Photos: http://www.pexels.com

One thought on “[for Romanian teachers] Ce ar trebui sa cunoasteti inainte sa “Flip Your Classroom” (part 2)

Now it's your turn...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s