[for Romanian teachers] Acronimele ajuta la rezolvarea problemelor de matematica


K.I.S.S. este un acronim care este foarte des folosit si pentru care fiecare litera inseamna:

K=keep

I=it

S=simple

S=…silly (se poate folosi alt cuvint care incepe cu litera “s” si care are acelas inteles depinzind de vocabularul pe care vreti sa il implementati)

Wikipedia defineste un acronim in felul urmator: “Un acronim este o prescurtare a unei expresii lexicale (a unui așa-numit multicuvint) la care se folosesc doar inițialele cuvintelor componente. Un acronim este folosit doar într-o formă standard. Acronimul este un cuvânt inventat prin simplificare extremă (de obicei printr-o abreviere), ușor de pronunțat, monosilabic sau disilabic, silabe ce conțin de obicei atât vocale cât și consoane.

„Abrevierea standard” a unei expresii verbale mai lungi se face de cele mai multe ori prin folosirea strictă a primelor litere din fiecare cuvânt al expresiei și „combinarea” lor prin alăturare ordonată într-un nou „cuvânt”.

De exemplu, in sala mea de clasa veti gasi un acronim referitor la modul de lucru al copiilor cind sint implicati in diferite activitati de clasa si pe care trebuie sa il tina minte si sa il respecte in ordinea stabilita. Acest acronim va va ajuta la “centrare predarii in jurul copilului si nu a profesorului”). Copiii nu vor venii direct la profesor pentru ajutor. Vor respecta anumite trepte cu mult inainte de a cere ajutorul profesorului. Din punct de vedere al invatarii, profesorul va putea sa ofere ajutor individual sau in mici grupuri de copii ceea ce va ajuta la petrecerea unui timp mai indelungat cu copiii pentru explicarea problemelor.

S= foloseste propria cunostere,

M=foloseste notite,

A= intreaba pe alt coleg(i),

R=foloseste diferite resurse: manuale, Internet, dictionar, etc.,

T=ACUM il poti intreba pe profesor sa te ajute.

Am folosit cuvintul “smart” sau “istet” care are intotdeauna o valoare positiva si pe care profesorii prefera sa il foloseasca foarte des.2016-09-07-003Acronimele sint folosite in toate subiectele. Ii ajuta pe copii sa retina materialul sau definitii si intelesul cuvintelor mai complexe. De exemplu in Science, copiii stiu “the 3 Rs” (trei litere “R) inseamna: R=reduce, R=reuse, R=recycle care este in concordanta cu cererile Departamentului de protejare a mediului inconjurator in Statele Unite.

De cele mai multe ori, copiii au dificultati in rezolvarea problemelor de matematica care contin mai multe propozitii. Un acronim este stabilit dinainte de profesor pentru toti copiii sau copiii insusi isi pot forma acronime pe care sint convinsi ca le vor retine usor. Acronimul pe care il prezint (S.T.I.M) l-am creat sa ii ajute pe copii sa retina cu usurinta treptele de rezolvare a problemei intr-o anumita ordine stabilita. Cuvintul “Stim” aduce o nuanta positiva de care copiii au nevoie ca sa le aratati ca sint in stare sa invete si sa devina buni cunoscatori.

S=subliniaza cu rosu intrebarea principala (aceasta ii determina pe copii sa gaseasca intrebarea principala)

T=traseaza in galben numai cuvintele importante care descriu situatia in problema

I=incercuiti cu albastru cuvinte pe care nu le intelegi si trebuie explicate. (cercurile ajuta profesorul sa determine cit de dezvoltat este limbajul si intelegerea cuvintelor ale copiilor. Incurajati copiii sa afle singuri intelesul cuvintelor noi sau nestiute.

M=marcati cu “X” numerele care nu sint necesare pentru rezolvarea problemei. De aici incolo, copiii isi utilizeaza propria invatare si intelegere sa gaseasca si sa verifice raspunsul. Copiii vor explica rezolvarea problemei si raspunsul altor copii din clasa.

Am ales culori pe care toti copiii le pot vizualiza si retine cu usurinta. De exemplu, culorile drapelului national sau alte culori care le plac copiilor in forma de drapel sau alta forma.

Copiii in clasa a sasea invata Ordinea Operatiilor. Toti stiu ce operatie urmeaza datorita acronimului P.E.M.D.A.S care nu este un cuvint inclus in dictionar dar are rezonanta atunci cind il spun.

P=paranteze

E=exponenti

M= multiplicare (inmultire)

D=divizare (impartire)

A=adunare

S=scadere

De retinut cind folositi acronime:

  1. Gasiti cuvinte scurte pe care copiii le cunosc
  2. Gasiti cuvinte haioase deja existente in dictionar care le plac copiilor sau onomatopeie (Pîrț!)
  3. Postati-le pe perete unde toti copiii le pot vedea. Nu este necesar sa pastrati afisul pentru tot anul daca copiii au retinut deja acronimul. Incercati sa nu ii “incarcati” pe copii cu prea multe acronime
  4. Folositi culori macar la inceput pina copiii se obisnuiesc mai ales daca creioanele colorate sint interzise la examene. Copiii au imaginatie. Pot sa foloseasca simboluri proprii.

Daca aveti nevoie de ajutor cu acronime pentru lectia de matematica puteti sa imi trimiteti un e-mail.

Homework (tema pentru acasa): Ce inseamna YOLO?

 

 

Now it's your turn...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s